Unelmana tunneälykkäämmät työyhteisöt

ura

Helinä Mellanen oivalsi MBA-tutkintoa tehdessään, että haluaa luoda uran tunneälyn parissa.

Helinä Mellasen uraan on mahtunut monenlaista. 2000-luvun alkupuolella tuplatutkinnon Mercuriassa ja hollantilaisessa Hogeschool Inhollandissa suorittanut Mellanen on työskennellyt myynnin, viennin ja kouluttamisen parissa mm. Stena Recyclingilla ja Kuusakoski Oy:ssä.

Hän on ehtinyt toimia myös yrittäjänä suunnitellen terveystuotteita sekä järjestöpuolella kansainvälisiä yrityskumppanuuksia rakentaen. Mellasen uraa ovat määrittäneet vahvasti kansainvälisyys sekä erilaisten muutosprojektien parissa työskentely.

Opinnoista kipinä uudelle uralle

Muutama vuosi sitten Mellanen hakeutui HAMKiin opiskelemaan MBA-tutkintoa. Opinnäytetyön aiheeksi valikoitui iän, sukupuolen ja tunneälyn merkitys yrityskumppanuuksien rakentamisessa.

– Tunneälyä tutkiessani huomasin, että olin hyödyntänyt sitä monessa käänteessä urallani tajuamatta sitä oikeastaan itsekään. Aloin kiinnostua tunneälyn tärkeydestä työyhteisöjen ja yksilöiden hyvinvoinnissa yhä enemmän, Mellanen kertoo.

Tunneäly alkoi tuntua vahvasti omalta kutsumukselta. Mellanen kirjasi ylös haaveensa: tehdä tunneälystä ura. Hän ei vain vielä tiennyt, miten se käytännössä tapahtuisi.

Urahaaveet todeksi

Mellanen haastatteli lopputyötään varten Adeptus Partnersia, joka on myynnin ja johtamisen sekä tunneälyn yhdistämiseen erikoistunut yritys.

– Keskusteluissa Adeptuksen kanssa opin, että tunneälyn hyödyntämiseen työyhteisöissä on jo olemassa paljon hyviä työkaluja. Puhuimme samalla myös omista tunneälyyn liittyvistä urahaaveistani ja siitä, mitä minä työelämältä haluan, Mellanen sanoo.

Mellaselle kirkastui, että hän haluaa itse vaikuttaa työhönsä, rakentaa oman näköistään organisaatiokulttuuria ja työskennellä työyhteisössä, jossa tunneälyn merkitys todella ymmärretään ja viedään myös käytännön tasolle.

Urahaaveet konkretisoituivat, kun Mellanen sertifioitui Genos-tunneälyvalmentajaksi.

Tunneälyllä hyvinvointia työyhteisöihin

Nyt Mellasen tavoitteena on luoda terveempiä työyhteisöjä ja auttaa työntekijöitä voimaan hyvin. Tunneälytaitojen omaksuminen on avainasemassa, kun halutaan kasvattaa työtyytyväisyyttä ja motivaatiota sekä parantaa ihmisten välistä vuorovaikutusta.

Ihmiset ovat kokonaisuuksia, joiden elämässä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tunteita ei voi laittaa pois päältä töihin tullessa ja esimerkiksi puolison kanssa käyty riita vaikuttaa myös töissä.

Kolmen lapsen äitinä Mellanen on huomannut, että tunneälytaidot tuottavat positiivisia tuloksia kaikilla elämän osa-alueilla ja rooleissa: vanhempana, puolisona, ystävänä ja työntekijänä.

Työssä uupuminen on Suomessa liian yleistä ja on selvää, että hektisessä työelämässä kaivataan uudenlaisia taitoja. Tunneälyvalmennuksen tavoitteena on auttaa myös yksilöitä oivaltamaan, miksi jokin asia ahdistaa ja mitä sille voisi tehdä.

Usein epämukavan tunteen äärelle pysähtyminen, itsensä kuuntelu ja vaikean asian puheeksi ottaminen auttavat, mutta näitä taitoja täytyy treenata, jotta ne tulevat aidosti osaksi arkeamme ja alkavat näkyä parempana työhyvinvointina.

– Työyhteisöissä mitataan tuloksia, mutta myös ihmisten hyvinvointia täytyy mitata. Työntekijöiden hyvinvointi vaikuttaa tietenkin myös organisaation tulokseen. Tunneälytaidoista on hyötyä kaikille: sekä organisaatiotasolla että yksilön jaksamisen kannalta, toteaa Mellanen.

Tunneälykkyys on taito, ei ominaisuus

Usein ajatellaan virheellisesti, että tunneäly olisi synnynnäinen ominaisuus, jota joko on tai ei. Mellanen korostaa, että jokainen voi kehittää tunneälyään harjoittelemalla. Toiset saattavat olla luonnostaan sosiaalisesti taitavampia, mutta jäykimmätkin saavuttavat tuloksia tunneälytreenillä.

Koulujärjestelmämme keskittyy pitkälti loogisen päättelykyvyn kehittämiseen sosiaalisten taitojen harjoittelun jäädessä vähemmälle. Mellanen toivoo, että tulevaisuudessa tunneälykasvatus aloitettaisiin jo peruskoulussa, jolloin välttämättömät taidot olisivat paremmin hanskassa työelämään siirryttäessä.

– Sillä välin toivon, että yhä useammat yritykset lähtevät hyvinvointitalkoisiin mukaan, ja panostavat työntekijöidensä tunneälytaitojen kehittämiseen. Siinä haluan olla työyhteisöjen apuna, Mellanen sanoo.

Jäsenyysinfo

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta.

Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin. Tarjoamme toisillemme vertaisten joukon, joka auttaa päivittämään taitoja ja pitää huolen jatkuvasta ammatillisesta kehittymisestä.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin.

TEHTÄVÄNÄMME ON MAAILMAN PARAS TYÖELÄMÄ.

Edut

Tradenomien painavimpia jäsenetuja ovat tradenomien etujen valvominen työelämässä, työttömyysturva sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutus työsuhdeasioissa.

Lisäksi jäsenetuihin kuuluu mm. matkustaja- ja tapaturmavakuutus, täydet työsuhdelakimiesten palvelut, maksuton puhelinneuvonta yksityisoikeudellisissa lakiasioissa, urapalvelut kuten palkkaneuvonta sekä ura- ja työhyvinvointivalmennus, laadukkaat koulutukset ja tapahtumat sekä alennuksia lukuisista tuotteista ja eri palveluntarjoajilta. Lisäksi jäsenten käytössä on lomamökkejä edulliseen jäsenhintaan.

 
Kaikki jäsenedut ja -palvelut löytyvät täältä.

Jäsenmaksu

Tradenomien jäsenmaksu on kiinteä 33 euroa kuukaudessa (sis. työttömyyskassan jäsenyyden) riippumatta työtehtävistä, toimialasta tai palkan määrästä. Tradenomien keskipalkalla mitattuna jäsenmaksumme on noin 0,98 prosenttia kuukaudessa. Muistathan, että Tradenomien ja Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Toimitamme tiedot maksetuista jäsenmaksuista suoraan verottajalle.

Yrittäjille, ulkomailla oleville tradenomeille, eläkäisille sekä usean jäsenen talouksille hinnat ovat pienemmät. Palkattomilta jaksoilta annamme myös jäsenmaksusta 50 % alennuksen. Tarkemmat hinnat löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta https://www.tradenomi.fi/jasenyys/jasenlajit/

Opiskelijan jäsenmaksu

Hopea-tason jäsenyys on tradenomi- ja BBA-opiskelijoille maksuton. Tätä jäsenlajia suosittelemme opintonsa aloittaville opiskelijoille. Pääset helposti mukaan tradenomiopiskelijoiden toimintaan ja tapahtumiin ja saat käyttöösi monia etuja.

Kulta-taso on elämässä eteenpäin suuntaavan tradenomiopiskelijan jäsentaso. Se sisältää kaikki hopea-tason edut ja lisäksi työelämän vakuutukset, kattavan matka- ja tapaturmavakuutuksen vapaa-ajalle sekä henkilökohtaisen uraohjauksen. Kulta-tason jäsenyys maksaa 19 e/vuosi.

Musta-taso on tarkoitettu tradenomi- ja BBA-opiskelijoille, jotka työskentelevät opintojensa ohessa, aloittavat kesätyöt tai työharjoittelun. Musta-taso on all-inclusive, se sisältää kaikki hopea- ja kulta-tason edut sekä lisäksi työttömyyskassan jäsenyyden ja kattavat neuvontapalvelut. Mustan tason jäsenyys maksaa 94 e/vuosi. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.

Lisää luettavaa

"Tradenomit ovat usein niitä, joilla on hyvä syy pyytää lisää palkkaa tai edellytykset hakeutua haastavampiin tehtäviin."

Tradenomiliitto Tral Ry

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
FI -00520 Helsinki
p. 020 155 8800 (vaihde)
Palvelemme ma–to klo 9–16, pe 10–16

email: toimisto@tradenomi.fi

» Kaikki yhteystiedot
» Tietosuoja ja evästekäytännöt