Yrittäjyyden kulmakivet

Työelämä

Mitä menestyvältä yrittäjältä vaaditaan?

Unelmana yrittäjyys

Tradenomitutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet toimia asiantuntijatehtävissä ja tradenomeja valmistuu vuosittain mm. ICT-alan, finanssialan, sekä kaupan alan työtehtäviin. Työelämä on kuitenkin ollut murroksessa jo pitkään ja yrittäjyyden erilaiset muodot ovat kasvattaneet suosiotaan.

Nykypäivän teknologia tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet yrittäjyydelle sekä innovaatioiden kehittämiselle. Kaikki yrittäjyyteen vaadittavat työkalut ovat tradenomiopiskelijan käsien ulottuvilla, tarvitaan vain rohkeutta hypätä.

Yrittäjyys on vaikeaa ja vaatii rutkasti pääomaa

Väärin. Menestyväksi yrittäjäksi on mahdollista nousta myös nollasta. Netistä löytyy lukematon määrä inspiroivia tarinoita yrittäjistä ja tukea ongelmien ratkaisuun. Internetin ihmeellistä maailmaa tutkimalla saat hyvän käsityksen siitä, minkälaisia eväitä yrityksen perustamiseen vaaditaan.

Lohdutuksen sana myös niille tradenomiopiskelijoille, jotka eivät koskaan ole itseään yrittäjänä pitäneet: kaikki yrittäjyyteen liittyvä on opiskeltavissa, eikä yrittäjänä menestyminen vaadi synnynnäisiä luonteenpiirteitä, vaikka näin usein väitetäänkin. Yrittäjyyteen on asennoiduttava hieman eri tavalla kuin normaaliin työelämään, mutta asenteitakin voi opiskella ja kehittää.

Ideasta yritykseksi

Yrityksen perustaminen vaatii paljon suunnittelua ja kovaa työtä. Jotta unelmansa voisi saavuttaa, jostakin on kuitenkin aloitettava. Tässä muutama vinkki yrittäjyyden alkutaipaleen helpottamiseksi!

  • Tee joka päivä vähintään yksi asia, joka vie sinut lähemmäksi tavoitettasi. Googleta markkinatilannetta puolen tunnin ajan, kysy tarjouspyyntöjä tilitoimistolta, kirjaa ylös ideoita. Jos yrittäjyyshaaveet jäävät ajatuksen tasolle, ne voivat helposti hautautua kuukausiksi tai jopa vuosiksi. Jos teet päivittäin jotain konkreettista yrittäjyyden eteen, asioita alkaa tapahtua.
  • Älä takerru yhteen ideaan. Aivokapasiteettisi pystyy pyörittelemään useampia ideoita samanaikaisesti, eikä yhteen tiettyyn kannata rakastua liikaa. Pyri edistämään ideoitasi konkreettisella tasolla, ottamalla selvää esimerkiksi markkinoiden tarpeista tai mahdollisesta hinnoittelusta. Kun seinä tulee vastaan, uskalla hylätä idea ja keskity jälleen seuraavaan.
  • Pyydä palautetta ideoistasi. Pyri keräämään mahdollisimman paljon ajatuksia ystäviltä, tutuilta, perheenjäseniltä, opiskelukavereilta ja tuntemattomilta. Käsittele palaute analyyttisesti ja mieti sen perusteella, mitä voisit tehdä vielä paremmin.
  • Jätä ammattilaisten työt ammattilaisille. Keskity siihen minkä itse osaat parhaiten ja anna muiden hoitaa loput. Mikäli yrityksen verotus ja siihen liittyvä tekninen osaaminen ei ole parhaita puoliasi, palkkaa itsellesi kirjanpitäjä tekemään nämä puolestasi. Yrityksesi alkutaipaleella hyvä kirjanpitäjä on paras ystäväsi, joten varaa riittävästi aikaa sopivan tilitoimiston löytämiseen.

Tradenomiliitto apunasi

Olet saanut hyvän etumatkan pelkästään sillä, että opiskelet itsellesi tradenomin tutkintoa. Tutkinto antaa sinulle loistavat valmiudet toteuttaa itseäsi niin työelämässä  kuin yrittäjänäkin. Tradenomiliitossa on huomioitu jäsenten kasvava kiinnostus yrittäjyyteen, ja kehitämme palvelujamme yrittäjille jatkuvasti. Aloitteleva yrittäjä saa meiltä apua mm. yritysideansa sparrailuun sekä laki- ja neuvontapalveluja. Voit pyytää innovaatioistasi palautetta sekä kehittyä avullamme yrittäjänä sekä tulevaisuudessa myös työnantajana. Lue lisää Tradenomiliiton yrittäjyyspalveluista tästä.

Lue faktat ennen liittymistä

JÄSENYYSINFO

TRAL on kaikkien tradenomien yhteinen työelämän edunvalvonta-, palvelu- ja markkinointiorganisaatio työmarkkinoilla. TRALin tehtävänä on myös tehdä tutkintoa tunnetuksi ja edistää tradenomien asemaa työelämässä.  Meillä on vahva rooli myös ammattikorkeakoulupoliitiikassa: ajamme koko Suomen tradenomien etuja koulutuspoliittisissa kysymyksissä.

Tutkintopohjaisena liittona TRAL edustaa tradenomeja riippumatta heidän toimialastaan tai työtehtävästään aina opiskeluajoista eläkeikään saakka kaikissa urakehityksen eri vaiheissa.

TRAL on perustettu vuonna 1996 ja on yksi Akavan nopeimmin kasvavista liitoista.

TRALIN JÄSENMAKSU

TRAL:n jäsenmaksu on kiinteä 33 euroa kuukaudessa (sis. työttömyyskassan jäsenyyden) riippumatta työtehtävistä, toimialasta tai palkan määrästä. Tradenomien keskipalkalla mitattuna jäsenmaksumme on noin 0,98 prosenttia kuukaudessa. Muistathan, että TRALin ja Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Toimitamme tiedot maksetuista jäsenmaksuista suoraan verottajalle.

Yrittäjille, ulkomailla oleville tradenomeille, eläkäisille sekä usean jäsenen talouksille hinnat ovat pienemmät. Palkattomilta jaksoilta annamme myös jäsenmaksusta 50 % alennuksen. Tarkemmat hinnat löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta http://www.tral.fi/jasenyys/jasenmaksut-ja-alennukset/

TRADENOMIOPISKELIJAN JÄSENMAKSUT

Hopea-tason jäsenyys on tradenomi- ja BBA-opiskelijoille maksuton. Tätä jäsenlajia suosittelemme opintonsa aloittaville opiskelijoille. Pääset helposti mukaan tradenomiopiskelijoiden toimintaan ja tapahtumiin ja saat käyttöösi monia etuja.

Kulta-taso on elämässä eteenpäin suuntaavan tradenomiopiskelijan jäsentaso. Se sisältää kaikki hopea-tason edut ja lisäksi työelämän vakuutukset, kattavan matka- ja tapaturmavakuutuksen vapaa-ajalle sekä henkilökohtaisen uraohjauksen. Kulta-tason jäsenyys maksaa 19 e/vuosi.

Musta-taso on tarkoitettu tradenomi- ja BBA-opiskelijoille, jotka työskentelevät opintojensa ohessa, aloittavat kesätyöt tai työharjoittelun. Musta-taso on all-inclusive, se sisältää kaikki hopea- ja kulta-tason edut sekä lisäksi työttömyyskassan jäsenyyden ja kattavat neuvontapalvelut. Mustan tason jäsenyys maksaa 94 e/vuosi. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.

EDUT

TRALin painavimpia jäsenetuja ovat tradenomien etujen valvominen työelämässä, työttömyysturva sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutus työsuhdeasioissa.

Lisäksi jäsenetuihin kuuluu mm. matkustaja- ja tapaturmavakuutus, täydet työsuhdelakimiesten palvelut, maksuton puhelinneuvonta yksityisoikeudellisissa lakiasioissa, urapalvelut kuten palkkaneuvonta, uraohjaus ja uratilaisuudet, erilaisia koulutuksia ja tapahtumia sekä alennuksia lukuisista tuotteista ja eri palveluntarjoajilta. Lisäksi jäsenten käytössä on lomamökkejä edulliseen jäsenhintaan. 

Kaikki jäsenedut ja -palvelut löytyvät osoitteesta http://www.tral.fi/palvelut-ja-edut/

TRAL ON KAIKKIEN TRADENOMIEN YHTEINEN TYÖELÄMÄN EDUNVALVONTA-, PALVELU- JA MARKKINOINTIORGANISAATIO TYÖMARKKINOILLA.

TRALin tehtävänä on myös tehdä tutkintoa tunnetuksi ja edistää tradenomien asemaa työelämässä. TRAL keskittyy tekemään työtä tradenomien etujen ajamiseksi työmarkkinoilla. Meillä on vahva rooli myös korkeakoulupolitiikassa: ajamme koko Suomen tradenomien etuja koulutuspoliittisissa kysymyksissä.

Lisää luettavaa

"Tradenomit ovat usein niitä, joilla on hyvä syy pyytää lisää palkkaa tai edellytykset hakeutua haastavampiin tehtäviin."

Tradenomiliitto Tral Ry

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
FI -00520 Helsinki
p. 020 155 8800 (vaihde)
Palvelemme ma–to klo 9–16, pe 10–16

email: toimisto@tral.fi

» Kaikki yhteystiedot
» Tietosuoja ja evästekäytännöt