Voi paremmin töissä
Työelämä
Moni fakta puhuu sen puolesta, että suomalaisessa työelämässä jokin mättää. Suurin yksittäinen syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle on nykyisin masennus. Mielenterveysongelmat ovat myös yhä useammin sairauspoissaolojen taustalla. Erityisesti nuorten tilanne on huolestuttava, sillä mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot ovat yleistyneet nuorilla muita ikäryhmiä jyrkemmin.
Missä vika?
Työelämässä ei ole sijaa epäonnistumisille. Odotukset ovat kohtuuttomia: pitäisi olla monen alan asiantuntija, brändätä itseään jatkuvasti somessa sekä venyä ajankäytön ja työmäärän suhteen mahdottomiin suorituksiin. Tämä luo monelle paineita, jotka kasvavat lopulta liian suuriksi.
Työelämän kiivas tahti ja työn vaatimusten kasvaminen näkyvät selvästi ihmisten arjessa. Työolobarometrin mukaan jopa 60 % kokee työnsä ainakin jokseenkin henkisesti raskaana. Tradenomiliiton jäsentutkimuksen mukaan 65 % palautuu työn aiheuttamasta kuormituksesta huonosti tai kohtalaisesti.
Lisää pahoinvointia aiheuttaa se, että mielenterveyshäiriöt ovat valitettavasti edelleen tabu, joita hävetään ja piilotellaan. Moni uskoo, että mielenterveyshäiriön paljastuminen johtaa arvostuksen tai jopa työpaikan menettämiseen, vähintään selän takana supatteluun.
Oma hyvinvointi edellä
Miten työelämän paineita voi sietää ilman että oma mielenterveys kärsii? Yleisellä tasolla työelämässä tarvitaan lisää avointa keskustelua ongelmien syistä ja ennen kaikkea inhimillisyyttä muiden ihmisten kohtaamiseen. Itse voi kuitenkin tehdä paljon oman jaksamisensa eteen.
1. Nuku riittävästi
Valitettavasti nukkuminen on usein ensimmäinen asia, josta kiireen keskellä tingitään. Levon merkitystä ei voi kuitenkaan liikaa korostaa. Aseta riittävä uni itsellesi prioriteetiksi ja sulje Netflix ajoissa. Arkesi paranee huomattavasti, kun työpäivää ei rämmi läpi rättiväsyneenä.
2. Puhu itsellesi kannustavasti
Kiinnitä huomiota oman pääsi sisäiseen puheeseen. Jos ajattelet jatkuvasti, että et selviä tehtävistäsi ja olet huono työntekijä, uuvut varmasti. Jos sen sijaan olet itsellesi lempeä ja tsemppaat kuten hyvää ystävää, jaksat paremmin. Kannattaa puhua myös muille mukavasti, se lisää tutkitusti omaakin hyvinvointiasi!
3. Aseta rajat ja pidä niistä kiinni
Olet varmaankin kuullut nyrkkisäännön ”8 h työtä, 8 h vapaa-aikaa ja 8 h lepoa”? Tästä kannattaa pitää pääsääntöisesti kiinni. Iltamyöhään, viikonloppuna ja kesälomalla ei myöskään tarvitse vastata meileihin. Jos työtilanteesi on kaaosmainen, uskalla sanoa pyyntöihin ”ei”. Pidä itse huolta siitä, että työtaakkasi pysyy kohtuullisena.
4. Ota jaksaminen puheeksi ajoissa
Jos huomaat itsessäsi merkkejä oman jaksamisen horjumisesta, tilanne kannattaa ottaa vakavasti. Kun työtehtävät alkavat kasaantua ja päivät venyä, ota se puheeksi esimiehen kanssa. Asiasta työpaikalla puhuminen, työkuorman keventäminen ja tarvittaessa asiantuntijan puoleen kääntyminen helpottavat kuormittuneen työntekijän tilannetta.
Asiantuntija-apua hyvinvointiin
Työhyvinvoinnin kasvava merkitys on huomioitu myös Tradenomiliitossa. Tarjoamme jäsenillemme hyvinvoinnin ohjauspalveluita, joista saa apua mm. stressin- ja ajanhallintaan. Ohjaus on matalan kynnyksen henkilökohtaista palvelua, joka toteutetaan videoyhteyden kautta tai puhelimessa. Saat asiantuntijalta ongelmia ennaltaehkäisevää tukea sekä omaan jaksamiseen liittyviä vinkkejä.
Jos toimit esimiehenä, työhyvinvoinnin osa-alueiden ymmärtäminen on erityisen tärkeää. Esimiehet saavat ohjauksesta tukea työhyvinvoinnin tukemiseen ja ongelmien tunnistamiseen. Tutustu laadukkaisiin ja kattaviin työhyvinvoinnin palveluihimme täällä.