Urakriisi voi avata uusia mahdollisuuksia työelämässä – näin pääset kriisistä yli

Työelämä

Vauhdilla muuttuva työelämä tuo työntekijöiden eteen yhä enemmän muutostilanteita, jotka voivat johtaa urakriisiin.

Urakriisin taustalla on usein jokin työelämään, kehitystehtävään tai elämänvaiheeseen liittyvä muutos. ”Urakriisi voi yllättää esimerkiksi vastavalmistuneen, joka ei tiedä mitä tekee opintojensa jälkeen tai perhevapailta työelämään palaavan. Myös työelämässä pidempään, samalla työnantajalla n. 6-10 vuotta olleet saattavat alkaa kaivata muutosta, joka voi johtaa urakriisiin”, kertoo Työvalmennus Futuurin uravalmentaja Katja Kivistö.

Uravalmennukseen tuleva asiakas ei välttämättä koe olevansa kriisissä. Jokin signaali, esimerkiksi työtehtäviin kyllästyminen tai jatkuva alanvaihdon pohdiskelu on synnyttänyt kipinän ottaa yhteyttä uravalmentajaan omien vaihtoehtojen kartoittamiseksi.

”Se, että kokee työtehtävänsä puuduttaviksi eikä enää innostu työstään, ei ole vielä urakriisi vaan voi kertoa muutoksen tarpeesta. Jos tilanne pitkittyy, eikä siitä löydä ulospääsyä, voidaan puhua kriisistä”, Kivistö toteaa.

Sanassa kriisi on negatiivinen kaiku, mutta kriiseihin voi suhtautua myös hyvänä asiana: ne auttavat näkemään milloin jokin tehtävä on täyttynyt ja milloin on aika jatkaa eteenpäin.

Urakriisi johtuu hallinnan menettämisen tunteesta

Kivistö valmentaa työkseen muun muassa Tradenomien jäseniä uraan ja työhyvinvointiin liittyvissä aiheissa. Urakriisiin johtavia tekijöitä on yhtä monta kuin asiakkaitakin.

”Jäsentymättömien muutostoiveiden lisäksi on olemassa selkeitä urakriisien paikkoja, kuten irtisanominen, lomautus tai kiusatuksi joutuminen. Tunne hallinnan menettämisestä oman elämän ja uran suhteen johtaa helposti kriisiin”, Kivistö kuvaa.

Kivistön mukaan tradenomit löytävät usein oman urapolkunsa melko helposti, mutta uravalmentajan apua kaivataan omien uratoiveiden sanoiksi pukemiseen, oman osaamisen tunnistamiseen ja muista erottautumiseen.

”Jos on vahvasti fokusoitunut vaikkapa HR:ään ja kiinnostuukin IT-hommista, saattaa joutua käymään syvällisiäkin pohdintoja oman uransa suunnasta ja siitä, onko oikeasti mahdollisuuksia lähteä toteuttamaan unelmaansa. Riittääkö osaaminen, miten sitä hankitaan lisää ja miten esimerkiksi talous kestää uuden opiskelun, jos se on välttämätöntä? luettelee Kivistö.

”Uravalmennuksessa sitten pohditaan uutta kulmaa siihen, miten unelmat voisi toteuttaa. Voisiko uutta alaa esimerkiksi treenata nykyisessä työpaikassa?” hän jatkaa.

Kannattaako vaihtaa työpaikkaa vai jäädä nykyiseen?

Jokainen urakriisi on yksilöllinen, monesta tekijästä koostuva kokonaisuus. Katja Kivistö vinkkaa muutaman keinon, joiden avulla tilannetta voi lähteä purkamaan.

1. Analysoi tilanne

Jos nyt muuttaisit työelämässäsi jotakin, mitä ottaisit nykyisestä tilanteesta mukaan ja mistä haluaisit luopua? Ota kynä käteen ja kirjaa ylös nykyiset työtehtäväsi sekä ne tehtävät, joita haluaisit tehdä lisää. Kartoituksen jälkeen kannattaa keskustella esihenkilön kanssa siitä, pystytäänkö toiveisiin nykyisessä työpaikassa vastaamaan. Mitä selkeämmin tunnet omat uratoiveesi ja vahvuutesi, sitä helpompi sinun on mennä tavoitteitasi kohti.

2. Tee kiirellisyysarvio

Jos tilanne tuntuu akuutilta, arvioi oma sietoikkunasi. Kuinka kauan pystyt vielä jatkamaan samanlaisessa tilanteessa ja mihin mennessä toivot, että asia olisi ratkennut tai sille olisi tehty jotakin? Pyri tunnistamaan pidemmällä aikavälillä, mihin haluaisit olla urapolullasi menossa ja mitä konkreettisia askeleita tarvitaan tavoitteeseen pääsemiseksi.

3. Pilko tilanne palasiksi

Urakriisin keskellä oleva kokee usein näköalattomuutta ja vakavissa tilanteissa toivottomuuttakin. Urapeikko kannattaa kesyttää pienin, konkreettisin askelin. Mikä on ensimmäinen asia, jota nyt tarvitset? Keskustelu esihenkilön tai muun ammattilaisen kanssa, lisää tietoa uramahdollisuuksista?

4. Pidä huolta hyvinvoinnistasi

Jos kriisi liittyy esimerkiksi irtisanotuksi tulemiseen tai uhkaa muuten työkykyä, keskustele tilanteesta riippuen esihenkilön, työterveyshuollon tai työsuojeluvaltuutetun kanssa. Työelämän ulkopuolella tee kaikkea, mikä vahvistaa hyvinvointiasi. Huolehdi hyvästä ravinnosta, riittävästä levosta ja siitä, että päivissäsi on tarpeeksi miellyttävää sekä rentouttavaa tekemistä.

5. Pura tuntojasi ammattilaisen kanssa

Monessa tilanteessa auttaa jo se, että joku kuuntelee. Kriisitilanteessa on vaikea katsoa pitkälle tulevaan, ja esimerkiksi uravalmentaja voi auttaa näkemään asioita laajemmasta perspektiivistä. Jos on hukassa ammatillisen polkunsa kanssa, uravalmentaja auttaa reflektoimaan omaa ammatti-identiteettiä, auttaa valmennettavaa muistamaan omat vahvuutensa ja vahvistaa ammatillista itsetuntoa.


Kaipaatko apua oman urasi seuraavien askeleiden suunnitteluun tai työhyvinvoinnin haasteisiin? Tradenomien jäsenyyteen kuuluu maksuton ja henkilökohtainen uravalmennus sekä työhyvinvointi- tai työkykyvalmennus. Varaa aika ja lähde rohkeasti tavoittelemaan unelmiesi uraa! 

Jäsenyysinfo

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta.

Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin. Tarjoamme toisillemme vertaisten joukon, joka auttaa päivittämään taitoja ja pitää huolen jatkuvasta ammatillisesta kehittymisestä.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin.

TEHTÄVÄNÄMME ON MAAILMAN PARAS TYÖELÄMÄ.

Edut

Tradenomien painavimpia jäsenetuja ovat tradenomien etujen valvominen työelämässä, työttömyysturva sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutus työsuhdeasioissa.

Lisäksi jäsenetuihin kuuluu mm. matkustaja- ja tapaturmavakuutus, täydet työsuhdelakimiesten palvelut, maksuton puhelinneuvonta yksityisoikeudellisissa lakiasioissa, urapalvelut kuten palkkaneuvonta sekä ura- ja työhyvinvointivalmennus, laadukkaat koulutukset ja tapahtumat sekä alennuksia lukuisista tuotteista ja eri palveluntarjoajilta. Lisäksi jäsenten käytössä on lomamökkejä edulliseen jäsenhintaan.

 
Kaikki jäsenedut ja -palvelut löytyvät täältä.

Jäsenmaksu

Tradenomien jäsenmaksu on kiinteä 33 euroa kuukaudessa (sis. työttömyyskassan jäsenyyden) riippumatta työtehtävistä, toimialasta tai palkan määrästä. Tradenomien keskipalkalla mitattuna jäsenmaksumme on noin 0,98 prosenttia kuukaudessa. Muistathan, että Tradenomien ja Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Toimitamme tiedot maksetuista jäsenmaksuista suoraan verottajalle.

Yrittäjille, ulkomailla oleville tradenomeille, eläkäisille sekä usean jäsenen talouksille hinnat ovat pienemmät. Palkattomilta jaksoilta annamme myös jäsenmaksusta 50 % alennuksen. Tarkemmat hinnat löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta https://www.tradenomi.fi/jasenyys/jasenlajit/

Opiskelijan jäsenmaksu

Hopea-tason jäsenyys on tradenomi- ja BBA-opiskelijoille maksuton. Tätä jäsenlajia suosittelemme opintonsa aloittaville opiskelijoille. Pääset helposti mukaan tradenomiopiskelijoiden toimintaan ja tapahtumiin ja saat käyttöösi monia etuja.

Kulta-taso on elämässä eteenpäin suuntaavan tradenomiopiskelijan jäsentaso. Se sisältää kaikki hopea-tason edut ja lisäksi työelämän vakuutukset, kattavan matka- ja tapaturmavakuutuksen vapaa-ajalle sekä henkilökohtaisen uraohjauksen. Kulta-tason jäsenyys maksaa 19 e/vuosi.

Musta-taso on tarkoitettu tradenomi- ja BBA-opiskelijoille, jotka työskentelevät opintojensa ohessa, aloittavat kesätyöt tai työharjoittelun. Musta-taso on all-inclusive, se sisältää kaikki hopea- ja kulta-tason edut sekä lisäksi työttömyyskassan jäsenyyden ja kattavat neuvontapalvelut. Mustan tason jäsenyys maksaa 94 e/vuosi. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.

Lisää luettavaa

Työelämä

Näin neuvottelet itsellesi parempaa palkkaa

Työn palkitsevuuteen vaikuttaa moni seikka sen sisällöstä työkavereihin, mutta myös palkalla on iso merkitys. Lue vinkit palkkaneuvotteluihin!

Lue juttu

Työelämä

Tunnista vahvuutesi – 6 vinkkiä työnhakuun tuoreelle IT-tradenomille

Talentedin Teemu Tiilikainen vinkkaa, kuinka IT-tradenomiopiskelija tai vastavalmistunut voi parantaa mahdollisuuksiaan työnhaussa.

Lue juttu

Työelämä

Tradenomiopiskelija – näin neuvottelet oman palkkasi

Kesätyön tai harjoittelun päättyessä monille opiskelijoille tarjotaan töille jatkoa. Tällöin kannattaa sopia palkkaneuvottelu, jotta saat tehtäviäsi ja osaamistasi vastaavan palkan. Tässä kootut vinkit palkkaneuvotteluun.

Lue juttu

Työelämä

Haaveissa uusi työpaikka? Näin onnistut LinkedIn-työnhaussa

Työnhaussa olevalle asiantuntijalle LinkedIn on äärimmäisen tärkeä kanava. Työnhakijan kannattaa tuunata profiilinsa kuntoon ja hyödyntää rohkeasti kaikki mahdollisuudet, joita LinkedIn tarjoaa.

Lue juttu

Työelämä

Kuinka onnistut etätöissä? 9 vinkkiä etätyöhön

Moni meistä on tottunut etätöihin, mutta tässä mittakaavassa se on monelle uutta. Työarkemme on erilaista seuraavien viikkojen, tai ehkä jopa kuukausien ajan. Miten liikkeelle?

Lue juttu

Työelämä

4 tapaa tehdä työelämästä fiksumpaa

Lukemattomilla työpaikoilla on jämähdetty aikaan, jossa asiantuntijoiden luovuus tapetaan kellokortilla ja kiire on tehokkaan työntekijän merkki.

Lue juttu

Työelämä

5 askelta työhyvinvointiin

Stressaavana ajanjaksona haaveilemme usein tasapainoisesta arjesta, jossa työ ja perhe-elämä muodostaisivat toimivan kokonaisuuden. Miksi emme loisi itsellemme sellaista?

Lue juttu

Työelämä

Tiedätkö, miten palkkasi määräytyy?

Samasta työstä kuuluu maksaa sama palkka. Tiedätkö, mitä tradenomeille maksetaan?

Lue juttu

Työelämä

Tradenomi, huolehdi osaamisestasi

Osaamistaan kehittämällä pärjää myös tulevaisuuden työelämässä.

Lue juttu

Työelämä

Voi paremmin töissä

Hyvinvointi syntyy pienillä valinnoilla arjessa

Lue juttu

Työelämä

Yrittäjyyden kulmakivet

Mitä menestyvältä yrittäjältä vaaditaan?

Lue juttu

Työelämä

Miten työ muuttuu?

Ainoa varma asia tulevaisuudessa on muutos. Työ on jo muuttunut ja tulee muuttumaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Mitä se tarkoittaa ja miten tradenomin tulisi varautua tulevaan?

Lue juttu

"Tradenomit ovat usein niitä, joilla on hyvä syy pyytää lisää palkkaa tai edellytykset hakeutua haastavampiin tehtäviin."

Tradenomiliitto Tral Ry

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
FI -00520 Helsinki
p. 020 155 8800 (vaihde)
Palvelemme ma–to klo 9–16, pe 10–16

email: toimisto@tradenomi.fi

» Kaikki yhteystiedot
» Tietosuoja ja evästekäytännöt