Tunnista vahvuutesi – 6 vinkkiä työnhakuun tuoreelle IT-tradenomille

Työelämä

Talentedin Teemu Tiilikainen vinkkaa, kuinka IT-tradenomiopiskelija tai vastavalmistunut voi parantaa mahdollisuuksiaan työnhaussa.

Tiilikainen työskentelee talous- ja operatiivisena johtajana Talentedilla, joka tukee ohjelmistoalan yritysten kasvua sekä auttaa IT-alan osaajia löytämään heille sopivia työpaikkoja ja projekteja. Entinen koodari päätyi Talentediin töihin neljä vuotta sitten vanhan työkaverinsa houkuttelemana. Nyt Tiilikainen kertoo, kuinka omia mahdollisuuksiaan voi parantaa työnhakuviidakossa.

1. Tunnista vahvuutesi

Sanon aina, että on helpompaa menestyä yhdistämällä kaksi asiaa, joissa on melko hyvä, kuin olla yhdessä jutussa paras. Kannattaa siis pohtia, löytyisikö omista kiinnostuksen kohteista pari asiaa, jotka voisi yhdistää. Esimerkiksi omassa työssäni yhdistyvät hyvin tietokoneiden ja ihmisten kanssa toimeen tuleminen.

2. Älä mene sieltä, mistä aita on matalin

Työllistyminen mahdollisimman nopeasti mahdollisimman hyvään työpaikkaan vaatii töitä myös koulun ulkopuolella. Jos kaikki tekevät vain sen, mitä opinnoissa vaaditaan, ollaan työnhaussa vasta samalla viivalla. Erilaisilla harrasteprojekteilla ja tekemällä muuta ekstraa opiskeluaikana voi erottua edukseen työnhaussa.

3. Tee portfolio

Ensimmäistä työpaikkaa etsiessä oman osaamisen näyttäminen on tärkeää, ja portfolio on siihen oivallinen tapa. Jos olet esimerkiksi koodari, tuo koodinäytteet julkisesti esille portfoliosivustolle. Koeta keksiä omia projekteja, joiden avulla voit esitellä osaamistasi rekrytoinnissa. Työnantaja kyllä tietää, ettei opiskelija tai vastavalmistunut ole vielä valmis osaaja. Tärkeintä on näyttää oma senhetkinen taitotaso ja potentiaali.

4. Älä anna työnhaun lannistaa

Työpaikkailmoituksissa on usein liuta vaatimuksia, jotka voivat säikäyttää hakijan. Niitä ei kuitenkaan kannata pelätä. Usein vaatimukset on kirjattu siksi, että niillä saadaan suodatettua kaikista epärelevanteimmat hakemukset nopeasti pois. Sadoistakin hakemuksista voi lopulta jäädä jäljelle melko pieni joukko potentiaalisia työntekijöitä.

Työhaastattelussa on helppo erottua edukseen yksinkertaisesti olemalla oma itsensä, osoittamalla oma osaamisensa ja tekemällä parhaansa, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

5. Ole valmis kehittymään

Ensimmäistä työpaikkaa etsiessä kannattaa suunnata katse paikkaan, joka antaa tukea omaan oppimiseen ja työssä kehittymiseen. It-alalla on paljon yrityksiä, jotka hakevat työntekijöitä mentorointiohjelmiinsa. Näin uusi työntekijä pääsee mentorin avulla askel kerrallaan sisälle työmaailmaan ja kartoittamaan omaa osaamistaan.

6. Verkostoidu

Hyvät verkostot ovat vastavalmistuneen valtti. Jos on esimerkiksi jaksanut auttaa ja tukea opiskeluaikoina kavereitaan heidän projekteissaan, voi hyvällä lykyllä itse saada samoilta ihmisiltä apua ja tukea työelämään myöhemmin. Tiedot parhaista työpaikoista liikkuvat kahvikupin tai viinilasin nopeudella, joten verkostoilla todella on väliä.


+ Ekstravinkki: Tradenomiopiskelijoiden Musta- tai Kulta-tason jäsenenä tai Tradenomien jäsenenä saat myös maksutonta ja henkilökohtaista uravalmennusta, jossa voit käydä uravalmentajan kanssa läpi vaikka LinkedIn-profiilisi tai hakemustekstin kiinnostavaan työpaikkaan. Muista tsekata myös tradenomeille suunnatut avoimet työpaikat!

Teksti: Ida Ijäs

Jäsenyysinfo

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta.

Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin. Tarjoamme toisillemme vertaisten joukon, joka auttaa päivittämään taitoja ja pitää huolen jatkuvasta ammatillisesta kehittymisestä.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin.

TEHTÄVÄNÄMME ON MAAILMAN PARAS TYÖELÄMÄ.

Edut

Tradenomien painavimpia jäsenetuja ovat tradenomien etujen valvominen työelämässä, työttömyysturva sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutus työsuhdeasioissa.

Lisäksi jäsenetuihin kuuluu mm. matkustaja- ja tapaturmavakuutus, täydet työsuhdelakimiesten palvelut, maksuton puhelinneuvonta yksityisoikeudellisissa lakiasioissa, urapalvelut kuten palkkaneuvonta sekä ura- ja työhyvinvointivalmennus, laadukkaat koulutukset ja tapahtumat sekä alennuksia lukuisista tuotteista ja eri palveluntarjoajilta. Lisäksi jäsenten käytössä on lomamökkejä edulliseen jäsenhintaan.

 
Kaikki jäsenedut ja -palvelut löytyvät täältä.

Jäsenmaksu

Tradenomien jäsenmaksu on kiinteä 33 euroa kuukaudessa (sis. työttömyyskassan jäsenyyden) riippumatta työtehtävistä, toimialasta tai palkan määrästä. Tradenomien keskipalkalla mitattuna jäsenmaksumme on noin 0,98 prosenttia kuukaudessa. Muistathan, että Tradenomien ja Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Toimitamme tiedot maksetuista jäsenmaksuista suoraan verottajalle.

Yrittäjille, ulkomailla oleville tradenomeille, eläkäisille sekä usean jäsenen talouksille hinnat ovat pienemmät. Palkattomilta jaksoilta annamme myös jäsenmaksusta 50 % alennuksen. Tarkemmat hinnat löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta https://www.tradenomi.fi/jasenyys/jasenlajit/

Opiskelijan jäsenmaksu

Hopea-tason jäsenyys on tradenomi- ja BBA-opiskelijoille maksuton. Tätä jäsenlajia suosittelemme opintonsa aloittaville opiskelijoille. Pääset helposti mukaan tradenomiopiskelijoiden toimintaan ja tapahtumiin ja saat käyttöösi monia etuja.

Kulta-taso on elämässä eteenpäin suuntaavan tradenomiopiskelijan jäsentaso. Se sisältää kaikki hopea-tason edut ja lisäksi työelämän vakuutukset, kattavan matka- ja tapaturmavakuutuksen vapaa-ajalle sekä henkilökohtaisen uraohjauksen. Kulta-tason jäsenyys maksaa 19 e/vuosi.

Musta-taso on tarkoitettu tradenomi- ja BBA-opiskelijoille, jotka työskentelevät opintojensa ohessa, aloittavat kesätyöt tai työharjoittelun. Musta-taso on all-inclusive, se sisältää kaikki hopea- ja kulta-tason edut sekä lisäksi työttömyyskassan jäsenyyden ja kattavat neuvontapalvelut. Mustan tason jäsenyys maksaa 94 e/vuosi. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.

Lisää luettavaa

Työelämä

Näin neuvottelet itsellesi parempaa palkkaa

Työn palkitsevuuteen vaikuttaa moni seikka sen sisällöstä työkavereihin, mutta myös palkalla on iso merkitys. Lue vinkit palkkaneuvotteluihin!

Lue juttu

Työelämä

Urakriisi voi avata uusia mahdollisuuksia työelämässä – näin pääset kriisistä yli

Vauhdilla muuttuva työelämä tuo työntekijöiden eteen yhä enemmän muutostilanteita, jotka voivat johtaa urakriisiin.

Lue juttu

Työelämä

Tradenomiopiskelija – näin neuvottelet oman palkkasi

Kesätyön tai harjoittelun päättyessä monille opiskelijoille tarjotaan töille jatkoa. Tällöin kannattaa sopia palkkaneuvottelu, jotta saat tehtäviäsi ja osaamistasi vastaavan palkan. Tässä kootut vinkit palkkaneuvotteluun.

Lue juttu

Työelämä

Haaveissa uusi työpaikka? Näin onnistut LinkedIn-työnhaussa

Työnhaussa olevalle asiantuntijalle LinkedIn on äärimmäisen tärkeä kanava. Työnhakijan kannattaa tuunata profiilinsa kuntoon ja hyödyntää rohkeasti kaikki mahdollisuudet, joita LinkedIn tarjoaa.

Lue juttu

Työelämä

Kuinka onnistut etätöissä? 9 vinkkiä etätyöhön

Moni meistä on tottunut etätöihin, mutta tässä mittakaavassa se on monelle uutta. Työarkemme on erilaista seuraavien viikkojen, tai ehkä jopa kuukausien ajan. Miten liikkeelle?

Lue juttu

Työelämä

4 tapaa tehdä työelämästä fiksumpaa

Lukemattomilla työpaikoilla on jämähdetty aikaan, jossa asiantuntijoiden luovuus tapetaan kellokortilla ja kiire on tehokkaan työntekijän merkki.

Lue juttu

Työelämä

5 askelta työhyvinvointiin

Stressaavana ajanjaksona haaveilemme usein tasapainoisesta arjesta, jossa työ ja perhe-elämä muodostaisivat toimivan kokonaisuuden. Miksi emme loisi itsellemme sellaista?

Lue juttu

Työelämä

Tiedätkö, miten palkkasi määräytyy?

Samasta työstä kuuluu maksaa sama palkka. Tiedätkö, mitä tradenomeille maksetaan?

Lue juttu

Työelämä

Tradenomi, huolehdi osaamisestasi

Osaamistaan kehittämällä pärjää myös tulevaisuuden työelämässä.

Lue juttu

Työelämä

Voi paremmin töissä

Hyvinvointi syntyy pienillä valinnoilla arjessa

Lue juttu

Työelämä

Yrittäjyyden kulmakivet

Mitä menestyvältä yrittäjältä vaaditaan?

Lue juttu

Työelämä

Miten työ muuttuu?

Ainoa varma asia tulevaisuudessa on muutos. Työ on jo muuttunut ja tulee muuttumaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Mitä se tarkoittaa ja miten tradenomin tulisi varautua tulevaan?

Lue juttu

"Tradenomit ovat usein niitä, joilla on hyvä syy pyytää lisää palkkaa tai edellytykset hakeutua haastavampiin tehtäviin."

Tradenomiliitto Tral Ry

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
FI -00520 Helsinki
p. 020 155 8800 (vaihde)
Palvelemme ma–to klo 9–16, pe 10–16

email: toimisto@tradenomi.fi

» Kaikki yhteystiedot
» Tietosuoja ja evästekäytännöt