Tradenomiopiskelija – näin neuvottelet oman palkkasi

Työelämä

Kesätyön tai harjoittelun päättyessä monille opiskelijoille tarjotaan töille jatkoa. Tällöin kannattaa sopia palkkaneuvottelu, jotta saat tehtäviäsi ja osaamistasi vastaavan palkan. Tässä kootut vinkit palkkaneuvotteluun.

Teksti: Laura Sareskoski

Kysy kollegalta

Pätee palkka-asioissakin. Kollegat osaavat kertoa yrityksen yleisestä palkkakehityksestä, kenen kanssa palkoista neuvotellaan ja miten neuvottelut hoidetaan. Kysele avoimesti, milloin työkaverisi saivat ensimmäisen palkankorotuksensa ja miten heidän palkkansa on noussut.

Myös oman esimiehesi kanssa voit käydä vapaamuotoisen keskustelun siitä, millainen on työnantajan palkkapolitiikka ja minkälaisia asioita työpaikalla pidetään palkankorotuksen perusteina.

Haarukoi sopiva palkka

Selvitä mitä muut työuraansa aloittelevat tienaavat alallasi ja suhteuta osaamisesi oikeaan palkkahaarukkaan. Tradenomien nettisivuilta löydät palkkasuositukset tradenomiopiskelijoille ja vastavalmistuneille. Sivuilta löytyy myös Tradenomien jäsentutkimus palkkatilastoineen.

Realistinen neuvotteluhaarukka kesätyön jälkeen on tavanomaisesti 100–200 euroa tai 5–10 prosenttia lisää kuukausipalkkaan. Määrittele selkeä ja konkreettinen, euromääräinen tai prosentuaalinen palkkatavoite neuvoteltavaksi. Kaikkien Tradenomien jäsenien käytössä on palkkaneuvontapalvelu, josta saa henkilökohtaista palkkaneuvontaa.

Perustele esimerkein

Pohdi, miten voit perustella korotusta tavalla, joka vakuuttaa työnantajasi. Mieti valmiiksi:

1) Millaisia muutoksia on tapahtunut tehtäviesi vaativuudessa?
2) Miten oma ammatillinen osaamisesi on kehittynyt työssä?
3) Millaisia tuloksia olet saanut aikaan ja millaista palautetta olet saanut kollegoilta tai asiakkailta työsuorituksistasi? Kerro näistä konkreettisin esimerkein.

Kirjaa ylös etukäteen, mitä haluat tuoda esille ja mistä keskustella. Lunttilappu neuvottelussa on ihan ok!

Neuvottelun tulos

Jos pääsette palkankorotuksesta yhteisymmärrykseen, pyydä asiasta kirjallinen vahvistus esimerkiksi sähköpostitse. Jos sovitte myös työtehtävän sisällön muutoksesta, se kannattaa kirjata työsopimuksen liitteeksi.

Palkankorotus saattaa valmistautumisestasi ja hyvistä perusteluistasi huolimatta jäädä saamatta. Kysy esimieheltäsi, millaisten kehitysaskelten jälkeen palkankorotus olisi mahdollinen ja missä asiayhteydessä palkkaa voitaisiin seuraavan kerran tarkistaa. Palkkaneuvottelu ei koskaan mene hukkaan, vaikka lopputulos ei vastaisikaan odotuksiasi.

Vinkit on antanut Tradenomien palkka- ja työttömyysturva-asioiden erityisasiantuntija Katriina Matinhelmi.


Hyödynnä Tradenomien palkkaneuvontaa ja palkkasuosituksia tradenomiopiskelijoille sekä vastavalmistuneille

Kaikki Tradenomiopiskelijoiden jäsenet saavat meiltä henkilökohtaista ja maksutonta palkkaneuvontaa. Kun tarvitset apua palkkapyyntöä pohtiessasi tai palkkakeskusteluun valmistautuessasi, ota yhteyttä!

https://www.tradenomi.fi/tradenomiopiskelijat/jasenyys/palkkaneuvonta-ja-palkkasuositukset/

Jäsenyysinfo

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta.

Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin. Tarjoamme toisillemme vertaisten joukon, joka auttaa päivittämään taitoja ja pitää huolen jatkuvasta ammatillisesta kehittymisestä.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin.

TEHTÄVÄNÄMME ON MAAILMAN PARAS TYÖELÄMÄ.

Edut

Tradenomien painavimpia jäsenetuja ovat tradenomien etujen valvominen työelämässä, työttömyysturva sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutus työsuhdeasioissa.

Lisäksi jäsenetuihin kuuluu mm. matkustaja- ja tapaturmavakuutus, täydet työsuhdelakimiesten palvelut, maksuton puhelinneuvonta yksityisoikeudellisissa lakiasioissa, urapalvelut kuten palkkaneuvonta sekä ura- ja työhyvinvointivalmennus, laadukkaat koulutukset ja tapahtumat sekä alennuksia lukuisista tuotteista ja eri palveluntarjoajilta. Lisäksi jäsenten käytössä on lomamökkejä edulliseen jäsenhintaan.

 
Kaikki jäsenedut ja -palvelut löytyvät täältä.

Jäsenmaksu

Tradenomien jäsenmaksu on kiinteä 33 euroa kuukaudessa (sis. työttömyyskassan jäsenyyden) riippumatta työtehtävistä, toimialasta tai palkan määrästä. Tradenomien keskipalkalla mitattuna jäsenmaksumme on noin 0,98 prosenttia kuukaudessa. Muistathan, että Tradenomien ja Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Toimitamme tiedot maksetuista jäsenmaksuista suoraan verottajalle.

Yrittäjille, ulkomailla oleville tradenomeille, eläkäisille sekä usean jäsenen talouksille hinnat ovat pienemmät. Palkattomilta jaksoilta annamme myös jäsenmaksusta 50 % alennuksen. Tarkemmat hinnat löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta https://www.tradenomi.fi/jasenyys/jasenlajit/

Opiskelijan jäsenmaksu

Hopea-tason jäsenyys on tradenomi- ja BBA-opiskelijoille maksuton. Tätä jäsenlajia suosittelemme opintonsa aloittaville opiskelijoille. Pääset helposti mukaan tradenomiopiskelijoiden toimintaan ja tapahtumiin ja saat käyttöösi monia etuja.

Kulta-taso on elämässä eteenpäin suuntaavan tradenomiopiskelijan jäsentaso. Se sisältää kaikki hopea-tason edut ja lisäksi työelämän vakuutukset, kattavan matka- ja tapaturmavakuutuksen vapaa-ajalle sekä henkilökohtaisen uraohjauksen. Kulta-tason jäsenyys maksaa 19 e/vuosi.

Musta-taso on tarkoitettu tradenomi- ja BBA-opiskelijoille, jotka työskentelevät opintojensa ohessa, aloittavat kesätyöt tai työharjoittelun. Musta-taso on all-inclusive, se sisältää kaikki hopea- ja kulta-tason edut sekä lisäksi työttömyyskassan jäsenyyden ja kattavat neuvontapalvelut. Mustan tason jäsenyys maksaa 94 e/vuosi. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.

Lisää luettavaa

Työelämä

Näin neuvottelet itsellesi parempaa palkkaa

Työn palkitsevuuteen vaikuttaa moni seikka sen sisällöstä työkavereihin, mutta myös palkalla on iso merkitys. Lue vinkit palkkaneuvotteluihin!

Lue juttu

Työelämä

Tunnista vahvuutesi – 6 vinkkiä työnhakuun tuoreelle IT-tradenomille

Talentedin Teemu Tiilikainen vinkkaa, kuinka IT-tradenomiopiskelija tai vastavalmistunut voi parantaa mahdollisuuksiaan työnhaussa.

Lue juttu

Työelämä

Urakriisi voi avata uusia mahdollisuuksia työelämässä – näin pääset kriisistä yli

Vauhdilla muuttuva työelämä tuo työntekijöiden eteen yhä enemmän muutostilanteita, jotka voivat johtaa urakriisiin.

Lue juttu

Työelämä

Haaveissa uusi työpaikka? Näin onnistut LinkedIn-työnhaussa

Työnhaussa olevalle asiantuntijalle LinkedIn on äärimmäisen tärkeä kanava. Työnhakijan kannattaa tuunata profiilinsa kuntoon ja hyödyntää rohkeasti kaikki mahdollisuudet, joita LinkedIn tarjoaa.

Lue juttu

Työelämä

Kuinka onnistut etätöissä? 9 vinkkiä etätyöhön

Moni meistä on tottunut etätöihin, mutta tässä mittakaavassa se on monelle uutta. Työarkemme on erilaista seuraavien viikkojen, tai ehkä jopa kuukausien ajan. Miten liikkeelle?

Lue juttu

Työelämä

4 tapaa tehdä työelämästä fiksumpaa

Lukemattomilla työpaikoilla on jämähdetty aikaan, jossa asiantuntijoiden luovuus tapetaan kellokortilla ja kiire on tehokkaan työntekijän merkki.

Lue juttu

Työelämä

5 askelta työhyvinvointiin

Stressaavana ajanjaksona haaveilemme usein tasapainoisesta arjesta, jossa työ ja perhe-elämä muodostaisivat toimivan kokonaisuuden. Miksi emme loisi itsellemme sellaista?

Lue juttu

Työelämä

Tiedätkö, miten palkkasi määräytyy?

Samasta työstä kuuluu maksaa sama palkka. Tiedätkö, mitä tradenomeille maksetaan?

Lue juttu

Työelämä

Tradenomi, huolehdi osaamisestasi

Osaamistaan kehittämällä pärjää myös tulevaisuuden työelämässä.

Lue juttu

Työelämä

Voi paremmin töissä

Hyvinvointi syntyy pienillä valinnoilla arjessa

Lue juttu

Työelämä

Yrittäjyyden kulmakivet

Mitä menestyvältä yrittäjältä vaaditaan?

Lue juttu

Työelämä

Miten työ muuttuu?

Ainoa varma asia tulevaisuudessa on muutos. Työ on jo muuttunut ja tulee muuttumaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Mitä se tarkoittaa ja miten tradenomin tulisi varautua tulevaan?

Lue juttu

"Tradenomit ovat usein niitä, joilla on hyvä syy pyytää lisää palkkaa tai edellytykset hakeutua haastavampiin tehtäviin."

Tradenomiliitto Tral Ry

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
FI -00520 Helsinki
p. 020 155 8800 (vaihde)
Palvelemme ma–to klo 9–16, pe 10–16

email: toimisto@tradenomi.fi

» Kaikki yhteystiedot
» Tietosuoja ja evästekäytännöt