Tiedätkö, miten palkkasi määräytyy?
Työelämä
”Työpaikallani palkat eivät ole avoimesti tiedossa eikä kukaan puhunut koskaan palkastaan. En tiennyt moneen vuoteen, minkälaista palkkaa kollegani saavat. Olin saanut muutaman hyvin pienen palkankorotuksen pyytämättä ja nöyrästi olin niistäkin kiitollinen, vaikka tilipussi ei niistä juurikaan kasvanut”, kertoo eräs Tradenomien jäsen.
Yksityisellä sektorilla työntekijän palkka on henkilötieto, jota työnantaja ei voi antaa muille kuin niille, jotka tarvitsevat palkkatietoa työsuhteen osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien hoitamiseen.
Silloin, kun palkat eivät ole julkista tietoa, on hankalaa arvioida, vastaako oma palkkaus muiden vastaavaa työtä tekevien kollegoiden palkkoja. Tällöin sekä perustellut että perusteettomat palkkaerot jäävät helposti piiloon.
Mitä laki sanoo palkan määräytymisestä?
”Viime vuosina nuoremmat työntekijät ovat alkaneet kertoa avoimesti palkkatietojaan ja selvisi, että vastavalmistunut opiskelija saakin meillä heti vakinaisen sopimuksen saatuaan isompaa palkkaa kuin yli 10 vuoden kokemuksen omaava ”vanha” työntekijä.”
Suomessa ei ole lailla säädettyä minimipalkkaa, kuten monissa muissa maissa. Lainsäädännössä ei ole myöskään säädetty palkanmääräytymisen perusteista. Lähtökohtana on kuitenkin se, että samasta työstä tulisi maksaa sama palkka.
Monilla aloilla työehtosopimuksessa on sovittu eri tehtävien ja vaativuustasojen mukaisista vähimmäispalkoista, joita ei saa alittaa.
Kaikilla toimialoilla tai henkilöstöryhmissä ei kuitenkaan ole omaa työehtosopimusta. Jos työhön ei sovelleta mitään TES:a ja TES:ssa ei ole lainkaan sovittu vähimmäispalkoista, työstä on maksettava alalle tavanomaisena pidettävää ja työn vaativuuteen nähden kohtuullista palkkaa.
Palkkaneuvottelussa ratkaisevat argumentit
”Päätin ryhtyä tutkimaan, millä kaikilla pätevillä perusteilla voisin vaatia palkankorotusta ja miten minun pitäisi omaa osaamistani kehittää, jotta palkkani kohoaisi. Yhden palkankorotuksen jo sainkin perusteltua ja nyt kuljen kohti seuraavaa palkankorotusta, koska uskalsin lopulta ehdottaa pomolleni vaihtoa vaativimpiin työtehtäviin.”
Erityisesti yksityisellä sektorilla palkkauksen taso on usein viime kädessä neuvottelukysymys.
Miten palkkaneuvottelussa sitten pärjää ja osaa pyytää oikean summan, jottei jälkikäteen tarvitse harmitella?
Liikkeelle kannattaa lähteä selvittämällä yleinen palkkataso samoissa tehtävissä. Tradenomien palkkauksesta saa hyvää tietoa Tradenomien vuotuisesta jäsentutkimuksesta. Tradenomien palkkatietoja voi tutkia esimerkiksi tehtävän, valmistumisvuoden, toimialan ja alueen mukaan.
Palkkaan vaikuttaa myös moni henkilökohtainen seikka, mm. työkokemus ja tehtävän kannalta relevantti koulutus. Jos työnantajan saama hyöty työpanoksestasi kasvaa, sen pitäisi näkyä myös palkassa. Omat vahvuudet kannattaa kirkastaa itselle ja hioa selkeiksi argumenteiksi palkkaneuvottelua varten.
Ensisijainen palkanmääräytymisperuste on kuitenkin tehtävien vaativuustaso – palkan tulee vastata tehtävien vaativuutta ja nousta, jos tehtävät muuttuvat.
Apua Tradenomien palkkaneuvonnasta
Tradenomien palkkaneuvonnasta saat apua sekä palkkatoiveen suuruuden määrittelyyn töitä hakiessasi että palkankorotuspyynnön perustelemiseen. Neuvontaa voivat hyödyntää kaikki jäsenet vastavalmistuneista jo pidempään työelämää nähneisiin.
Saamme vuosittain useita satoja palkkoja koskevia yhteydenottoja ja niiden perusteella meille on muodostunut laaja näkemys tradenomien palkkakehityksestä. Palkkaneuvonnassa käytetään vertailutietoina myös jäsentutkimuksemme tilastoja.
Laadimme myös palkkasuositukset tradenomiopiskelijoille ja vastavalmistuneille.