5 askelta työhyvinvointiin

Työelämä

Stressaavana ajanjaksona haaveilemme usein tasapainoisesta arjesta, jossa työ ja perhe-elämä muodostaisivat toimivan kokonaisuuden. Miksi emme loisi itsellemme sellaista?

Uravalmentaja ja rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja Riikka Pajunen muistuttaa, että olemme aina vain yhden päätöksen päässä täysin erilaisesta elämästä. Oman näköistä, toimivaa kokonaisuutta kannattaa alkaa rakentaa heti ja aloittaa pienistä muutoksista. Uusia toimintatapoja on toistettava sinnikkäästi, jotta ne alkaisivat aidosti tukea hyvinvointia.

1. Arvosta itseäsi ja kunnioita rajojasi

Ennen kuin voi tehdä mitään muuta, on huolehdittava itsestään. Hyvinvoivana on helpompi olla empaattinen itselleen ja muille. Rajojen asettaminen kertoo hyvästä itsetuntemuksesta ja itsensä kunnioittamisesta, jotka ovat suurimpia vahvuuksia työelämässä.

– Kieltäytyminen on täysin hyväksyttävää. Jos koet painetta suostua johonkin mihin voimavarasi eivät riitä, kysy itseltäsi mitä itseään arvostava henkilö tekisi tässä tilanteessa ja toimi sen mukaan, neuvoo Pajunen.

Hyvinvoinnin kulmakivi on kehon kuuntelu. Yksinkertainen ohjenuora auttaa: jos jokin tuntuu hyvältä, se todennäköisesti on sitä ja päinvastoin.

– Sisäinen kriitikkomme pyrkii usein kertomaan, mitä meidän pitäisi tehdä, mutta oma mielipiteensä on opittava erottamaan siitä. Visioi hyvä lopputulos, usko hyvän toteutumiseen ja tee asioita sydämestäsi. Pysähdy kuuntelemaan itseäsi isojen päätösten edessä, intuitiosi kyllä kertoo oikean suunnan, Pajunen rohkaisee.

2. Treenaa mieltäsi

Stressi on tunne ja reaktio, johon voit vaikuttaa ja jota voit muuttaa. Jos keskityt vatvomaan asioita, joille et voi mitään, lietsot stressiäsi turhaan. Jos työasiat stressaavat, mieti mihin seikkoihin voit itse omilla toimillasi vaikuttaa ja keskity niihin. Valitse yksi konkreettinen toimenpide ja keskitä energiasi sen toteuttamiseen.

– Yksi tärkeimpiä taitoja elämässä on itsensä rauhoittaminen. Kaaostilanteessa pysähtyminen purkaa negatiivisen noidankehän. Helppo ja ilmainen keino on yksinkertaisesti hengittämiseen keskittyminen. Jo muutama tietoinen ja syvä hengitys vaikuttaa rauhoittavasti, Pajunen kertoo.

3. Organisoi tasapainoinen työviikko

Jos teet 40 tunnin työviikkoa ja nukut 8 tunnin yöunia, ajastasi 24 % kuluu työhön ja 33 % nukkumiseen. Vapaa-aikaa jää 43 %. Silti saattaa tuntua siltä, että olet koko ajan töissä. Vääristymään vaikuttaa muun muassa se, että ajattelemme työasioita jatkuvasti.

– Lisää arkeesi kehollista tekemistä, joka pysäyttää mielen rullaamisen työasioissa. Se voi olla saunomista, kävelyä, puutarhanhoitoa tai lasten kanssa painimista, Pajunen kehottaa.

Suunnittelu on toimivan työviikon ydin. Varaa joka perjantai-iltapäivä hetki seuraavan työviikon aikatauluttamiseen. Näin varmistat, että tärkeät asiat tulevat hoidettua ja voit nauttia viikonlopusta ilman, että pyörittelet työasioita mielessäsi.

– Arjenhallinnassa auttaa yksi selkeästi otsikoitu to do-lista, jossa kaikki tehtävät ovat näkyvillä. Kirjoita kaikki mieleen tulevat säläasiat heti muistiin, se vapauttaa aivojesi kapasiteettia ja laskee stressitasoa, sanoo Pajunen.

4. Varmista vireesi työpäivänä

Hektisessä asiantuntijatyössä monia vaivaa tunne, ettei saa mitään konkreettista aikaan. Tämä aiheuttaa stressiä ja syö työn mielekkyyttä.

Työpäivä kannattaa aloittaa tavoitteiden asettamisella. Käytä joka aamu viisi minuuttia sen pohtimiseen, mitä haluat saada päivän aikana aikaiseksi. Listaa kolmesta viiteen tavoitetta. Tarkista ennen kotiinlähtöä miten onnistuit tavoitteessasi, jotta tekeminen konkretisoituu ja koet aikaansaamisen iloa.

Isoihin tai tylsiltä tuntuviin hommiin on järkevää tarttua heti aamulla. Jos lykkäät vastenmielistä tehtävää, se vain kasvaa mielessäsi isommaksi ja lopulta päädyt tekemään sitä viime hetkellä stressaantuneena.

– Aikaa vievien ja monitahoisten tehtävien taklaamisessa auttaa muutama keino: pilko homma osiin, kuvittele lopputulos ja aseta itsellesi aikaraja, vinkkaa Pajunen.

5. Kommunikoi rakentavasti

Ärtyneen tai surullisen kollegan kohtaaminen voi helposti vetää mielen matalaksi itseltäkin. Hyvinvointia tukee tehokkaasti se, että pystyy pitämään kiinni omista rajoistaan haastavissakin vuorovaikutustilanteissa.

Yksi tärkeimmistä työyhteisötaidoista on empatia, joka on taitolaji, ei luonteenpiirre. Empatia ei kuitenkaan tarkoita sitä, että menee mukaan toisen tunnetilaan, vaan sitä, että kuuntelee läsnäolevasti toiseen keskittyen.

– Jos joku avautuu sinulle, pyri selvittämään hänen tarpeensa ennen kuin alat neuvoa, kannustaa tai jakaa omaa tarinaasi. Joskus toinen haluaa vain tulla kuulluksi eikä kaipaa sinulta mitään muuta, sanoo Pajunen.

Jos itse tarvitset kollegoiltasi tai esimieheltäsi jotakin, pyri selkeyteen.

– Pidä fokus siinä mitä haluat ja esitä toiselle konkreettinen pyyntö. Älä vihjaile. Kannattaa myös muistaa, että kun ihmiset kuulevat vaatimuksen, he yleensä tapaavat vastustaa sitä, Pajunen muistuttaa.


Tradenomien jäsenenä saat henkilökohtaista työhyvinvointivalmennusta, joka auttaa arjen palasten yhteensovittamisessa! Valmennuksessa voidaan etsiä ratkaisuja esimerkiksi ajanhallinnan ongelmiin tai löytää keinoja stressin purkamiseen. Maksuton valmennus sisältyy jäsenyyteen ja toteutetaan verkkovalmennuksena tai puhelimitse. Pidä huolta jaksamisestasi!

Jäsenyysinfo

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta.

Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin. Tarjoamme toisillemme vertaisten joukon, joka auttaa päivittämään taitoja ja pitää huolen jatkuvasta ammatillisesta kehittymisestä.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin.

TEHTÄVÄNÄMME ON MAAILMAN PARAS TYÖELÄMÄ.

Edut

Tradenomien painavimpia jäsenetuja ovat tradenomien etujen valvominen työelämässä, työttömyysturva sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutus työsuhdeasioissa.

Lisäksi jäsenetuihin kuuluu mm. matkustaja- ja tapaturmavakuutus, täydet työsuhdelakimiesten palvelut, maksuton puhelinneuvonta yksityisoikeudellisissa lakiasioissa, urapalvelut kuten palkkaneuvonta sekä ura- ja työhyvinvointivalmennus, laadukkaat koulutukset ja tapahtumat sekä alennuksia lukuisista tuotteista ja eri palveluntarjoajilta. Lisäksi jäsenten käytössä on lomamökkejä edulliseen jäsenhintaan.

 
Kaikki jäsenedut ja -palvelut löytyvät täältä.

Jäsenmaksu

Tradenomien jäsenmaksu on kiinteä 33 euroa kuukaudessa (sis. työttömyyskassan jäsenyyden) riippumatta työtehtävistä, toimialasta tai palkan määrästä. Tradenomien keskipalkalla mitattuna jäsenmaksumme on noin 0,98 prosenttia kuukaudessa. Muistathan, että Tradenomien ja Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Toimitamme tiedot maksetuista jäsenmaksuista suoraan verottajalle.

Yrittäjille, ulkomailla oleville tradenomeille, eläkäisille sekä usean jäsenen talouksille hinnat ovat pienemmät. Palkattomilta jaksoilta annamme myös jäsenmaksusta 50 % alennuksen. Tarkemmat hinnat löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta https://www.tradenomi.fi/jasenyys/jasenlajit/

Opiskelijan jäsenmaksu

Hopea-tason jäsenyys on tradenomi- ja BBA-opiskelijoille maksuton. Tätä jäsenlajia suosittelemme opintonsa aloittaville opiskelijoille. Pääset helposti mukaan tradenomiopiskelijoiden toimintaan ja tapahtumiin ja saat käyttöösi monia etuja.

Kulta-taso on elämässä eteenpäin suuntaavan tradenomiopiskelijan jäsentaso. Se sisältää kaikki hopea-tason edut ja lisäksi työelämän vakuutukset, kattavan matka- ja tapaturmavakuutuksen vapaa-ajalle sekä henkilökohtaisen uraohjauksen. Kulta-tason jäsenyys maksaa 19 e/vuosi.

Musta-taso on tarkoitettu tradenomi- ja BBA-opiskelijoille, jotka työskentelevät opintojensa ohessa, aloittavat kesätyöt tai työharjoittelun. Musta-taso on all-inclusive, se sisältää kaikki hopea- ja kulta-tason edut sekä lisäksi työttömyyskassan jäsenyyden ja kattavat neuvontapalvelut. Mustan tason jäsenyys maksaa 94 e/vuosi. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.

Lisää luettavaa

Työelämä

Näin neuvottelet itsellesi parempaa palkkaa

Työn palkitsevuuteen vaikuttaa moni seikka sen sisällöstä työkavereihin, mutta myös palkalla on iso merkitys. Lue vinkit palkkaneuvotteluihin!

Lue juttu

Työelämä

Tunnista vahvuutesi – 6 vinkkiä työnhakuun tuoreelle IT-tradenomille

Talentedin Teemu Tiilikainen vinkkaa, kuinka IT-tradenomiopiskelija tai vastavalmistunut voi parantaa mahdollisuuksiaan työnhaussa.

Lue juttu

Työelämä

Urakriisi voi avata uusia mahdollisuuksia työelämässä – näin pääset kriisistä yli

Vauhdilla muuttuva työelämä tuo työntekijöiden eteen yhä enemmän muutostilanteita, jotka voivat johtaa urakriisiin.

Lue juttu

Työelämä

Tradenomiopiskelija – näin neuvottelet oman palkkasi

Kesätyön tai harjoittelun päättyessä monille opiskelijoille tarjotaan töille jatkoa. Tällöin kannattaa sopia palkkaneuvottelu, jotta saat tehtäviäsi ja osaamistasi vastaavan palkan. Tässä kootut vinkit palkkaneuvotteluun.

Lue juttu

Työelämä

Haaveissa uusi työpaikka? Näin onnistut LinkedIn-työnhaussa

Työnhaussa olevalle asiantuntijalle LinkedIn on äärimmäisen tärkeä kanava. Työnhakijan kannattaa tuunata profiilinsa kuntoon ja hyödyntää rohkeasti kaikki mahdollisuudet, joita LinkedIn tarjoaa.

Lue juttu

Työelämä

Kuinka onnistut etätöissä? 9 vinkkiä etätyöhön

Moni meistä on tottunut etätöihin, mutta tässä mittakaavassa se on monelle uutta. Työarkemme on erilaista seuraavien viikkojen, tai ehkä jopa kuukausien ajan. Miten liikkeelle?

Lue juttu

Työelämä

4 tapaa tehdä työelämästä fiksumpaa

Lukemattomilla työpaikoilla on jämähdetty aikaan, jossa asiantuntijoiden luovuus tapetaan kellokortilla ja kiire on tehokkaan työntekijän merkki.

Lue juttu

Työelämä

Tiedätkö, miten palkkasi määräytyy?

Samasta työstä kuuluu maksaa sama palkka. Tiedätkö, mitä tradenomeille maksetaan?

Lue juttu

Työelämä

Tradenomi, huolehdi osaamisestasi

Osaamistaan kehittämällä pärjää myös tulevaisuuden työelämässä.

Lue juttu

Työelämä

Voi paremmin töissä

Hyvinvointi syntyy pienillä valinnoilla arjessa

Lue juttu

Työelämä

Yrittäjyyden kulmakivet

Mitä menestyvältä yrittäjältä vaaditaan?

Lue juttu

Työelämä

Miten työ muuttuu?

Ainoa varma asia tulevaisuudessa on muutos. Työ on jo muuttunut ja tulee muuttumaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Mitä se tarkoittaa ja miten tradenomin tulisi varautua tulevaan?

Lue juttu

"Tradenomit ovat usein niitä, joilla on hyvä syy pyytää lisää palkkaa tai edellytykset hakeutua haastavampiin tehtäviin."

Tradenomiliitto Tral Ry

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
FI -00520 Helsinki
p. 020 155 8800 (vaihde)
Palvelemme ma–to klo 9–16, pe 10–16

email: toimisto@tradenomi.fi

» Kaikki yhteystiedot
» Tietosuoja ja evästekäytännöt