4 tapaa tehdä työelämästä fiksumpaa

Työelämä

Lukemattomilla työpaikoilla on jämähdetty aikaan, jossa asiantuntijoiden luovuus tapetaan kellokortilla ja kiire on tehokkaan työntekijän merkki.

Samaan aikaan työ aiheuttaa enemmän pahoinvointia kuin koskaan ja ihmiset uupuvat kestämätöntä tahtia. Kaipaamme kipeästi muutosta siihen, miten koemme työelämän ja toimimme siinä.

Työntekijät tarvitsevat uudenlaisia työelämätaitoja pysyäkseen toimintakykyisinä. Niitä ei kuitenkaan opeteta oikeastaan missään.

Suositun Facebook-ryhmä Ompeluseuran perustaja, Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen palvelujohtaja Maria Teikari kirjoitti yhdessä viiden muun viestinnän, johtamisen ja vaikuttamisen ammattilaisen kanssa Työelämän kapinalliset –kirjan, jossa työelämälle luodaan uudet pelisäännöt.

Teikari vinkkaa muutaman seikan, joihin huomiota kiinnittämällä luovit muuttuneessa työelämässä itsesi näköisesti ja jaksat paremmin.

1. Valitse arvojesi mukainen työpaikka.

Arvokeskustelu on tullut vahvasti mukaan työelämään ja vastuullisuus noussut näyttävästi tapetille. Ihmiset haluavat työskennellä organisaatioissa, jotka edustavat jotakin heille merkityksellistä ja tärkeää. Työ on iso osa identiteettiä, ja työpaikan arvojen halutaan vastaavan omia arvoja.

Arvot eivät liity pelkästään yrityksen toimialaan, vaan olennaisesti myös organisaatio- ja johtamiskulttuuriin. Työpaikalla on hyvä mahdollisuus viihtyä ja voida hyvin, jos nettisivuilla mainitut arvot on aidosti sisäistetty ja ne koskevat samalla lailla jokaista työntekijää.

Kiinnitä huomiota siihen, näkyvätkö työpaikkasi arvot sen arjessa. Jos eivät, ota asia puheeksi. Vaikka se ei totisesti ole helppoa, sovittujen arvojen mukaisesti pitäisi myös elää ja johtaa. Työntekijät ovat avainasemassa kun punnitaan, toimiiko yritys todella arvojensa mukaisesti vai ei.

2. Vaali avoimuuden kulttuuria.

Työelämä muuttuu paremmaksi kahvihuone kerrallaan ja muutoksesta olemme vastuussa me kaikki. Työpaikalla täytyy nostaa kaikki kiusallisetkin kissat pöydille ja tuulettaa pölyttyneitä asenteita ja toimintatapoja.

Jos jokin tuntuu epäreilulta, koet liikaa kuormitusta tai keksit tavan tehdä jotakin fiksummin, uskalla puhua siitä. Älä odota, että joku muu tekee sen puolestasi, koska niin ei todennäköisesti tapahdu.

Isompi muutos syntyy siitä, että jokaisella työpaikalla herätään siihen, että monet nykyiset toimintatavat eivät edistä työntekijöiden luovuutta, jaksamista ja parasta mahdollista työn lopputulosta. Vaadi siis rohkeasti parempaa ja ole itse mukana luomassa järkevämpiä toimintatapoja.

3. Luo itsellesi toimiva kalenteri.

Asiantuntijatyössä monikaan tehtävä ei ole paikkaan tai aikaan sidottu. Työaikoja suunnitellessa kannattaa hyödyntää niin paljon vapautta kuin mahdollista, toki siten, että organisaation toiminta ja asiakaspalvelu eivät kärsi.

Jos sinulla on mahdollisuus vaikuttaa omaan kalenteriisi, mieti miten arkesi on järkevintä aikatauluttaa. Jos et esimerkiksi ole aamuihminen, pyri raivaamaan aamut tyhjiksi palavereista ja tee silloin hommia kotoa käsin.

Kellokorteista itsenäiseen työskentelyyn siirtyminen edellyttää sitä, että työlle on määritelty selkeät tavoitteet. Tällöin ei ole väliä, työskenteleekö tavoitteiden toteutumisen eteen kotona vai työpaikalla.

4. Tee töitä ilman keskeytyksiä.

Hektisessä työarjessa viestien, ilmoitusten, puheluiden ja muiden keskeytysten tulva on loputon. Jatkuva asiasta toiseen hyppiminen eli multihäsläys on kuitenkin myrkkyä aivoille ja kuolemaksi keskittymiskyvylle.

Määrittele tai määritelkää yhteisesti työyhteisössä ajat, jolloin olette tavoitettavissa ja tarkistatte viestit. Ota pois päältä kaikki sovellusten notifikaatiot ja näytönreunassa vilkkuvat viestipyynnöt. Työkavereille voi myös ilmoittaa ystävällisesti, että työhuoneen oven ollessa kiinni sinua ei saa häiritä.

Uskalla luoda käytäntöjä, joilla varmistat itsellesi keskeytyksetöntä työaikaa. Ei yksinkertaisesti ole mahdollista tehdä tuhatta asiaa yhtä aikaa ja tehdä niitä hyvin.


Me Tradenomeissa autamme fiksumman työelämän luomisessa. Tsekkaa esimerkiksi henkilökohtainen työhyvinvointivalmennus, jossa tartutaan ajanhallinnan sekä priorisoinnin ongelmiin, otetaan niskalenkki stressistä ja löydetään ratkaisuja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin!

Jäsenyysinfo

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta.

Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin. Tarjoamme toisillemme vertaisten joukon, joka auttaa päivittämään taitoja ja pitää huolen jatkuvasta ammatillisesta kehittymisestä.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin.

TEHTÄVÄNÄMME ON MAAILMAN PARAS TYÖELÄMÄ.

Edut

Tradenomien painavimpia jäsenetuja ovat tradenomien etujen valvominen työelämässä, työttömyysturva sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutus työsuhdeasioissa.

Lisäksi jäsenetuihin kuuluu mm. matkustaja- ja tapaturmavakuutus, täydet työsuhdelakimiesten palvelut, maksuton puhelinneuvonta yksityisoikeudellisissa lakiasioissa, urapalvelut kuten palkkaneuvonta sekä ura- ja työhyvinvointivalmennus, laadukkaat koulutukset ja tapahtumat sekä alennuksia lukuisista tuotteista ja eri palveluntarjoajilta. Lisäksi jäsenten käytössä on lomamökkejä edulliseen jäsenhintaan.

 
Kaikki jäsenedut ja -palvelut löytyvät täältä.

Jäsenmaksu

Tradenomien jäsenmaksu on kiinteä 33 euroa kuukaudessa (sis. työttömyyskassan jäsenyyden) riippumatta työtehtävistä, toimialasta tai palkan määrästä. Tradenomien keskipalkalla mitattuna jäsenmaksumme on noin 0,98 prosenttia kuukaudessa. Muistathan, että Tradenomien ja Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Toimitamme tiedot maksetuista jäsenmaksuista suoraan verottajalle.

Yrittäjille, ulkomailla oleville tradenomeille, eläkäisille sekä usean jäsenen talouksille hinnat ovat pienemmät. Palkattomilta jaksoilta annamme myös jäsenmaksusta 50 % alennuksen. Tarkemmat hinnat löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta https://www.tradenomi.fi/jasenyys/jasenlajit/

Opiskelijan jäsenmaksu

Hopea-tason jäsenyys on tradenomi- ja BBA-opiskelijoille maksuton. Tätä jäsenlajia suosittelemme opintonsa aloittaville opiskelijoille. Pääset helposti mukaan tradenomiopiskelijoiden toimintaan ja tapahtumiin ja saat käyttöösi monia etuja.

Kulta-taso on elämässä eteenpäin suuntaavan tradenomiopiskelijan jäsentaso. Se sisältää kaikki hopea-tason edut ja lisäksi työelämän vakuutukset, kattavan matka- ja tapaturmavakuutuksen vapaa-ajalle sekä henkilökohtaisen uraohjauksen. Kulta-tason jäsenyys maksaa 19 e/vuosi.

Musta-taso on tarkoitettu tradenomi- ja BBA-opiskelijoille, jotka työskentelevät opintojensa ohessa, aloittavat kesätyöt tai työharjoittelun. Musta-taso on all-inclusive, se sisältää kaikki hopea- ja kulta-tason edut sekä lisäksi työttömyyskassan jäsenyyden ja kattavat neuvontapalvelut. Mustan tason jäsenyys maksaa 94 e/vuosi. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.

Lisää luettavaa

Työelämä

Näin neuvottelet itsellesi parempaa palkkaa

Työn palkitsevuuteen vaikuttaa moni seikka sen sisällöstä työkavereihin, mutta myös palkalla on iso merkitys. Lue vinkit palkkaneuvotteluihin!

Lue juttu

Työelämä

Tunnista vahvuutesi – 6 vinkkiä työnhakuun tuoreelle IT-tradenomille

Talentedin Teemu Tiilikainen vinkkaa, kuinka IT-tradenomiopiskelija tai vastavalmistunut voi parantaa mahdollisuuksiaan työnhaussa.

Lue juttu

Työelämä

Urakriisi voi avata uusia mahdollisuuksia työelämässä – näin pääset kriisistä yli

Vauhdilla muuttuva työelämä tuo työntekijöiden eteen yhä enemmän muutostilanteita, jotka voivat johtaa urakriisiin.

Lue juttu

Työelämä

Tradenomiopiskelija – näin neuvottelet oman palkkasi

Kesätyön tai harjoittelun päättyessä monille opiskelijoille tarjotaan töille jatkoa. Tällöin kannattaa sopia palkkaneuvottelu, jotta saat tehtäviäsi ja osaamistasi vastaavan palkan. Tässä kootut vinkit palkkaneuvotteluun.

Lue juttu

Työelämä

Haaveissa uusi työpaikka? Näin onnistut LinkedIn-työnhaussa

Työnhaussa olevalle asiantuntijalle LinkedIn on äärimmäisen tärkeä kanava. Työnhakijan kannattaa tuunata profiilinsa kuntoon ja hyödyntää rohkeasti kaikki mahdollisuudet, joita LinkedIn tarjoaa.

Lue juttu

Työelämä

Kuinka onnistut etätöissä? 9 vinkkiä etätyöhön

Moni meistä on tottunut etätöihin, mutta tässä mittakaavassa se on monelle uutta. Työarkemme on erilaista seuraavien viikkojen, tai ehkä jopa kuukausien ajan. Miten liikkeelle?

Lue juttu

Työelämä

5 askelta työhyvinvointiin

Stressaavana ajanjaksona haaveilemme usein tasapainoisesta arjesta, jossa työ ja perhe-elämä muodostaisivat toimivan kokonaisuuden. Miksi emme loisi itsellemme sellaista?

Lue juttu

Työelämä

Tiedätkö, miten palkkasi määräytyy?

Samasta työstä kuuluu maksaa sama palkka. Tiedätkö, mitä tradenomeille maksetaan?

Lue juttu

Työelämä

Tradenomi, huolehdi osaamisestasi

Osaamistaan kehittämällä pärjää myös tulevaisuuden työelämässä.

Lue juttu

Työelämä

Voi paremmin töissä

Hyvinvointi syntyy pienillä valinnoilla arjessa

Lue juttu

Työelämä

Yrittäjyyden kulmakivet

Mitä menestyvältä yrittäjältä vaaditaan?

Lue juttu

Työelämä

Miten työ muuttuu?

Ainoa varma asia tulevaisuudessa on muutos. Työ on jo muuttunut ja tulee muuttumaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Mitä se tarkoittaa ja miten tradenomin tulisi varautua tulevaan?

Lue juttu

"Tradenomit ovat usein niitä, joilla on hyvä syy pyytää lisää palkkaa tai edellytykset hakeutua haastavampiin tehtäviin."

Tradenomiliitto Tral Ry

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
FI -00520 Helsinki
p. 020 155 8800 (vaihde)
Palvelemme ma–to klo 9–16, pe 10–16

email: toimisto@tradenomi.fi

» Kaikki yhteystiedot
» Tietosuoja ja evästekäytännöt