Näin pääset flow-tilaan

jengi

Flow-sanalla kuvataan innostuneen keskittynyttä työn tekemisen tilaa, jossa työ edistyy ja aika kuluu huomaamatta.

1. Sopivan haastava työ vie mukanaan

Flow-sanalla kuvataan innostuneen keskittynyttä työn tekemisen tilaa, jossa työ edistyy ja aika kuluu huomaamatta. Helpoimmin siihen johdattaa kiinnostava ja sopivan haastava työ. Liian helppo tai tylsältä tuntuva tehtävä ei tue keskittymistä, liian vaikea tehtävä voi puolestaan aiheuttaa viivyttelyä ja lipsumista vähemmän tärkeään. Usein auttaa, jos vaikean tehtävän pilkkoo pienempiin osiin.

2. Vähennä ympäristön häiriötekijöitä

Ulkoiset häiriötekijät katkaisevat flow´n, jolloin huomion uudelleen keskittämiseen kuluu aikaa. Jos voit, vaihda työpistettä, käytä korvatulppia tai kuulosuojaimia.

Joskus häiriön aiheuttaja on työkaveri. Kunnioittakaa omaa ja toisten työtä ja sopikaa pelisäännöistä. Mikä on ”älä häiritse”-merkki muille, ja mitä ovat kiireelliset asiat, jolloin voi keskeyttää? Sopikaa vasteajoista eri viestimissä ja kiireellisille asioille jokin muu yhteydenottotapa kuin sähköposti. Sen seuraaminen tiheään katkaisee flow´n tehokkaasti.

3. Karsi itsestä johtuvia häiriötekijöitä

Stressi ja väsymys heikentävät kykyä keskittyä ja sulkea pois häiriötekijöitä. Väsynyt mieli löytää helpompia huomion kohteita. Multitaskaus eli monen asian samanaikainen tekeminen tai asiasta toiseen hyppeleminen on flow´n vihollinen. Se onnistuu vain, jos muut asiat eivät vaadi tarkkaavaisuuden keskittämistä – esimerkiksi kävelet ja puret purukumia puhuessasi puhelimeen.

Jatkuvat orientaatioloikat eli tarkkaavaisuuden keskittäminen aina uuteen tehtävään syövät tehokkuutta. Keskitä sähköposteihin vastaaminen tiettyihin aikoihin ja sulje ohjelma muulloin. Laita pois näkyvistä kaikki sivuraiteille houkutteleva, esimerkiksi sosiaalisen median kuvakkeet tai puhelin.

4. Ota rutiinit avuksi

Omat rutiinit voivat olla tuki tai este flow-tilalle. Rutiinien muuttaminen ei ole helppoa, mutta sitä auttaa yhden pienen asian muuttaminen kerrallaan. Luo työpäivään itsellesi sopivat rutiinit. Varaa tietyt ajat nopeasti pois hoidettaville asioille, jotta ne eivät vie huomiotasi. Varaa keskittyneelle tekemiselle parin tunnin aika kalenterista, jotta se pysyy vapaana. Se alkaa olla maksimi, jonka jälkeen olisi hyvä pitää pieni tauko.

Vinkkejä varten luettiin kaksi suositeltavaa kirjaa: Sirpa Pajun ja Tapani Riekin Järki töihin! –Parempien työtapojen kehittämisopas ja James Clearin Pura rutiinit atomeiksi ­– Näin saat aikaan muutoksen, joka pysyy. Tuuma 2020.

Teksti: Anne Penttilä

Jäsenyysinfo

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta.

Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin. Tarjoamme toisillemme vertaisten joukon, joka auttaa päivittämään taitoja ja pitää huolen jatkuvasta ammatillisesta kehittymisestä.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin.

TEHTÄVÄNÄMME ON MAAILMAN PARAS TYÖELÄMÄ.

Edut

Tradenomien painavimpia jäsenetuja ovat tradenomien etujen valvominen työelämässä, työttömyysturva sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutus työsuhdeasioissa.

Lisäksi jäsenetuihin kuuluu mm. matkustaja- ja tapaturmavakuutus, täydet työsuhdelakimiesten palvelut, maksuton puhelinneuvonta yksityisoikeudellisissa lakiasioissa, urapalvelut kuten palkkaneuvonta sekä ura- ja työhyvinvointivalmennus, laadukkaat koulutukset ja tapahtumat sekä alennuksia lukuisista tuotteista ja eri palveluntarjoajilta. Lisäksi jäsenten käytössä on lomamökkejä edulliseen jäsenhintaan.

 
Kaikki jäsenedut ja -palvelut löytyvät täältä.

Jäsenmaksu

Tradenomien jäsenmaksu on kiinteä 33 euroa kuukaudessa (sis. työttömyyskassan jäsenyyden) riippumatta työtehtävistä, toimialasta tai palkan määrästä. Tradenomien keskipalkalla mitattuna jäsenmaksumme on noin 0,98 prosenttia kuukaudessa. Muistathan, että Tradenomien ja Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Toimitamme tiedot maksetuista jäsenmaksuista suoraan verottajalle.

Yrittäjille, ulkomailla oleville tradenomeille, eläkäisille sekä usean jäsenen talouksille hinnat ovat pienemmät. Palkattomilta jaksoilta annamme myös jäsenmaksusta 50 % alennuksen. Tarkemmat hinnat löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta https://www.tradenomi.fi/jasenyys/jasenlajit/

Opiskelijan jäsenmaksu

Hopea-tason jäsenyys on tradenomi- ja BBA-opiskelijoille maksuton. Tätä jäsenlajia suosittelemme opintonsa aloittaville opiskelijoille. Pääset helposti mukaan tradenomiopiskelijoiden toimintaan ja tapahtumiin ja saat käyttöösi monia etuja.

Kulta-taso on elämässä eteenpäin suuntaavan tradenomiopiskelijan jäsentaso. Se sisältää kaikki hopea-tason edut ja lisäksi työelämän vakuutukset, kattavan matka- ja tapaturmavakuutuksen vapaa-ajalle sekä henkilökohtaisen uraohjauksen. Kulta-tason jäsenyys maksaa 19 e/vuosi.

Musta-taso on tarkoitettu tradenomi- ja BBA-opiskelijoille, jotka työskentelevät opintojensa ohessa, aloittavat kesätyöt tai työharjoittelun. Musta-taso on all-inclusive, se sisältää kaikki hopea- ja kulta-tason edut sekä lisäksi työttömyyskassan jäsenyyden ja kattavat neuvontapalvelut. Mustan tason jäsenyys maksaa 94 e/vuosi. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.

Lisää luettavaa

jengi

Mikä on Clubhouse ja miksi siitä kannattaa innostua?

Uusi, pelkästään ääneen ja keskusteluihin perustuva some Clubhouse on herättänyt kasvavaa kiinnostusta myös Suomessa. Kai Kuokkanen kertoo, miksi hän innostui sovelluksesta.

Lue juttu

jengi

Aika nauttia kesästä

Pitkä poikkeusvuosi on takana ja rentoutuminen tulee tarpeeseen. Tradenomien kesäetujen avulla se käy helposti!

Lue juttu

jengi

5 hyvää syytä kuulua liittoon

Onko liiton jäsenmaksua järkeä maksaa ja mitä rahojensa vastineeksi oikeastaan saa?

Lue juttu

jengi

Varaudu muutoksiin huolehtimalla itsestäsi

Maailmassa tapahtuu jatkuvasti asioita, jotka vaikuttavat toisinaan yllättävästi omaan elämään. Kuinka muutoksiin voi varautua?

Lue juttu

jengi

Osaaminen on arvokkainta valuuttaa muuttuvassa työelämässä – miten pidät huolta omastasi?

Korona on jo nyt muuttanut työelämää pysyvästi. Kukaan ei vielä tiedä, mitkä ovat sen lopulliset vaikutukset talouteen ja työelämään, mutta yksi asia on varma: kriisistä selviytyvät parhaiten ne, jotka kehittyvät jatkuvasti asiantuntijoina ja pitävät huolta omasta osaamisestaan.

Lue juttu

jengi

Näin rakennat henkilöbrändiäsi somessa – social selling pähkinänkuoressa

Social selling eli sosiaalinen myynti on ilmiö, jonka perusteet jokaisen myynnin ja markkinoinnin parissa toimivan kannattaa ottaa haltuun.

Lue juttu

jengi

Ota kaikki irti kesästä

Unohda työ- ja opiskelumurheet ja nauti vapaudesta.

Lue juttu

jengi

Mitä tuotetta tai palvelua olet viimeksi suositellut?

Tradenomiliiton uusista jäsenistä merkittävä osa liittyy suosittelun myötävaikutuksesta. Haluamme luonnollisesti tukea hyvän kiertämistä ja suosittelusta saa palkkion.

Lue juttu

jengi

Keitä tradenomit ovat?

Tradenomitutkinto on suhteellisen nuori. Koulutusta on järjestetty vasta 90-luvulta lähtien ja näin ollen tradenomikunta on keskimäärin varsin nuorta. Työtehtävät ovat pääsääntöisesti asiantuntijatehtäviä yksityisellä sektorilla, mutta tradenomeista on moneksi.

Lue juttu

"Tradenomit ovat usein niitä, joilla on hyvä syy pyytää lisää palkkaa tai edellytykset hakeutua haastavampiin tehtäviin."

Tradenomiliitto Tral Ry

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
FI -00520 Helsinki
p. 020 155 8800 (vaihde)
Palvelemme ma–to klo 9–16, pe 10–16

email: toimisto@tradenomi.fi

» Kaikki yhteystiedot
» Tietosuoja ja evästekäytännöt