Näin pääset flow-tilaan
jengi
1. Sopivan haastava työ vie mukanaan
Flow-sanalla kuvataan innostuneen keskittynyttä työn tekemisen tilaa, jossa työ edistyy ja aika kuluu huomaamatta. Helpoimmin siihen johdattaa kiinnostava ja sopivan haastava työ. Liian helppo tai tylsältä tuntuva tehtävä ei tue keskittymistä, liian vaikea tehtävä voi puolestaan aiheuttaa viivyttelyä ja lipsumista vähemmän tärkeään. Usein auttaa, jos vaikean tehtävän pilkkoo pienempiin osiin.
2. Vähennä ympäristön häiriötekijöitä
Ulkoiset häiriötekijät katkaisevat flow´n, jolloin huomion uudelleen keskittämiseen kuluu aikaa. Jos voit, vaihda työpistettä, käytä korvatulppia tai kuulosuojaimia.
Joskus häiriön aiheuttaja on työkaveri. Kunnioittakaa omaa ja toisten työtä ja sopikaa pelisäännöistä. Mikä on ”älä häiritse”-merkki muille, ja mitä ovat kiireelliset asiat, jolloin voi keskeyttää? Sopikaa vasteajoista eri viestimissä ja kiireellisille asioille jokin muu yhteydenottotapa kuin sähköposti. Sen seuraaminen tiheään katkaisee flow´n tehokkaasti.
3. Karsi itsestä johtuvia häiriötekijöitä
Stressi ja väsymys heikentävät kykyä keskittyä ja sulkea pois häiriötekijöitä. Väsynyt mieli löytää helpompia huomion kohteita. Multitaskaus eli monen asian samanaikainen tekeminen tai asiasta toiseen hyppeleminen on flow´n vihollinen. Se onnistuu vain, jos muut asiat eivät vaadi tarkkaavaisuuden keskittämistä – esimerkiksi kävelet ja puret purukumia puhuessasi puhelimeen.
Jatkuvat orientaatioloikat eli tarkkaavaisuuden keskittäminen aina uuteen tehtävään syövät tehokkuutta. Keskitä sähköposteihin vastaaminen tiettyihin aikoihin ja sulje ohjelma muulloin. Laita pois näkyvistä kaikki sivuraiteille houkutteleva, esimerkiksi sosiaalisen median kuvakkeet tai puhelin.
4. Ota rutiinit avuksi
Omat rutiinit voivat olla tuki tai este flow-tilalle. Rutiinien muuttaminen ei ole helppoa, mutta sitä auttaa yhden pienen asian muuttaminen kerrallaan. Luo työpäivään itsellesi sopivat rutiinit. Varaa tietyt ajat nopeasti pois hoidettaville asioille, jotta ne eivät vie huomiotasi. Varaa keskittyneelle tekemiselle parin tunnin aika kalenterista, jotta se pysyy vapaana. Se alkaa olla maksimi, jonka jälkeen olisi hyvä pitää pieni tauko.
Vinkkejä varten luettiin kaksi suositeltavaa kirjaa: Sirpa Pajun ja Tapani Riekin Järki töihin! –Parempien työtapojen kehittämisopas ja James Clearin Pura rutiinit atomeiksi – Näin saat aikaan muutoksen, joka pysyy. Tuuma 2020.
Teksti: Anne Penttilä